Valley

The evolution of city life

Valley

Introduction

Zuidas: new urban district

Valley embodies the major transformation being undertaken by the Zuidas district in Amsterdam. Originally a business district, Zuidas has developed into a lively, multifunctional environment that forms an integral part of Amsterdam. Valley is in perfect keeping with this transformation, as it offers the perfect living, working and recreation space. We call this ‘the evolution of city life’. Valley was designed by award-winning architect Winy Maas from the MVRDV architectural firm.

Location

Beethovenstraat, Amsterdam

Partners

MVRDV (architect) / Piet Oudolf
(landschapsarchitect) / G&S Bouw /
Van Rossum Engineering

Size

59.000 m2

Commissioning Date

Q1 2021

Sustainability Certificates

BREEAM Excellent / Well Gold

The complex seamlessly blends into the surrounding area
Valley Visie Left
Vision

WHERE NATURE AND URBAN LIVING CONVERGE

Urban living and our natural environment have never before coexisted in perfect harmony – until now. Valley introduces a new form of city living that combines both worlds, a place where nature and the modern, urban society converge in a sustainable and healthy environment. 

Valley is a unique location on lively Beethovenstraat in the heart of the dynamic Zuidas, where daily living, working and recreation intersect.

Valley Tuin
Valley Garden Image

Unique public landscape

A unique public landscape is found throughout and across the entire building, designed by internationally renowned landscape architect Piet Oudolf, featuring an impressive green valley, majestic stairs and sunny terraces that are accessible to all, and from where you can enjoy beautiful views of the city and surroundings. This remarkable concept is a unique addition to the Zuidas skyline. At the same time, Valley guarantees unprecedented quality of life in keeping with high Dutch standards.

Multi-functional

Living, working & recreation

Valley represents a turning point in the development of Zuidas in Amsterdam on several levels. To begin with, various functions are combined in the complex: residences, businesses, restaurants, shops and cultural facilities. As a result, the area will also be ‘inhabited’ outside of office hours. Secondly, Valley is fully interwoven with the public areas. The landscaping serves as a connecting factor: the greenery on the street level continues uninterrupted to the various terraces of the building, creating an inviting and thriving connected landscape. A series of terraces invite a variety of uses. There are closed areas and more open views on Valley and the surroundings. The variety of plants is diverse, with varying leaf colours, shapes and inflorescence. A number of the blooming low-growth trees and shrubs punctuate the otherwise open and spatial structure.

Valley Bar Left 02
Valley Bar Right 02

Colour palette reminiscent of a mountainous region

In designing the public areas, a green colour composition was chosen. This ‘gradient’ offers visitors and residents a varied landscape and refers to the colour palette one typically finds in the mountains. The landscape is dominated by a number of large wooden seating areas with multi-stem trees.

Valley Nl Amsterdam Render Exterior 2016 7
Smart & healthy

Designed in keeping with the latest trends

The building combines the latest sustainability trends and insights in terms of sustainability, technology and health. Valley therefore boasts BREEAM-NL Excellent certification for commercial spaces.

The residential section of Valley has an average score of eight for the six benchmarks on the GPR Building scale. Its development also has an Energy Performance Coefficient (EPC) of -0.30.

Valley Gallery

OVG has integrated the latest generation of smart technologies into the office areas of Valley, including IP-based Building Automation Systems and various sensors linked to monitoring actual use. This provides accurate occupation data that is used to adapt lighting, cleaning, energy and installation maintenance to actual use. 

A healthy and comfortable working and living environment is becoming increasingly important. Also for OVG. Our organisation puts its philosophy into action by taking a number of significant measures in Valley to ensure a pleasant and healthy living environment and to contribute to user comfort. 

Facts & figures

Sustainable down to the very last detail

Valley is designed in line with the latest sustainability trends and insights. The building also includes several hundred square metres of green outdoor area.

Ambitions